Språklig mångfald
För att undvika missförstånd och de resulterande tvister och farliga situationer på arbetsplatsen är det värt att uppmärksamma språket, orden och kommunikationsmetoderna som används på arbetsplatsen. Instruktionerna bör vara begripliga för alla.
Åtminstone människors språkkunskaper, läsutmaningar, tekniska förmågor, dialektuttryck, det egna ordförrådet som används på arbetsplatsen och olika sensoriska utmaningar är värda att notera. Vi lär oss alla på lite olika sätt och förstår verkligheten på lite olika sätt Om kommunikation mellan människor sker på gränsen till språkkunskaper kan missförstånd uppstå ganska lätt.
Enligt arbetsskyddslagen ska hänsyn tas till människors personliga egenskaper. Ofta hjälper det mycket på arbetsplatsen att ta hänsyn till personliga egenskaper. Att använda ett tydligt språk, eller rent av rent språk, ligger i allas intresse, även om det bara är avgörande för vissa. De flesta av våra arbetsplatser har flerspråkiga personer. Som en enkel lösning har engelska ofta valts som arbetsspråk, även om knappast någon talar det bättre än finska, eller ofta ännu bättre. Det vore vettigare att överväga andra metoder, t.ex. satsar på olika visuell kommunikation. Att ta emot instruktioner både skriftligt och muntligt ökar ofta antalet människor som förstår.
När en nyanställd kommer in på arbetsplatsen kan de inte känna till arbetsplatsens eget ordförråd och begrepp. Det är också en bra idé att skapa din egen arbetsplatsordförråd. Man bör inte använda diskriminerande språk (vi skall inkludera även med språket) lämna ingen utanför, utan ge alla möjlighet att vara så bra de kan.
Mer information om icke-diskriminerande språk hittas från länken här (endast på finska).