Jämställdhet på arbetsplatsen
Syftet med lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män är att förebygga könsrelaterad diskriminering, främja jämställdhet mellan kvinnor och män och förbättra kvinnors ställning, särskilt i arbetslivet. Lagen syftar också till att förhindra diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck.
Jämställdhetslagen ålägger varje arbetsgivare att främja jämställdhet på ett målinriktat och systematiskt sätt.
Enligt lagen ska arbetsgivaren, med hänsyn till tillgängliga resurser och andra relevanta faktorer, agera på ett sådant sätt att både kvinnor och män söker lediga tjänster. I en platsannons kan en arbetsgivare uppmuntra företrädare för det underrepresenterade könet på arbetsplatsen att söka jobbet. När det gäller olika arbetsuppgifter är det nödvändigt att överväga om de innehåller element som hindrar båda könet från att utföra dessa jobb.
Arbetsgivaren ska främja jämställd placering av kvinnor och män i olika positioner och skapa lika möjligheter till karriärutveckling och utbildning. Jämställdhet mellan kvinnor och män måste främjas i löner och andra arbetsvillkor.
Arbetsgivaren har en skyldighet att sträva efter att arbetstagare ska kunna utöva sitt föräldraskap på lika villkor. Det kan ibland kräva individuella lösningar, som att ordna specialpass för ensamstående föräldrar eller andra arbetstidsarrangemang. Båda vårdnadshavarna till ett barn har rätt att stanna hemma för att vårda ett sjukt barn och båda vårdnadshavarna har rätt att ta ut föräldraledighet och vårdledighet. Särskilt män bör uppmuntras att ta familjeledighet.
Arbetsgivaren ska utveckla arbetsförhållandena så att de passar både kvinnor och män och till exempel ska det finnas sociala utrymmen för både kvinnor och män efter behov. Likaså kan man sträva efter att utveckla olika arbetsartiklar, arbetssätt och utrustning så att de passar personer med olika fysiska egenskaper.
Arbetsgivaren är skyldig att förhindra sexuell och könsrelaterad diskriminering och enligt lagen ska arbetsgivaren använda tillgängliga åtgärder för att säkerställa att arbetstagaren inte utsätts för trakasserier. Dessutom syftar lagen till att förhindra diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Arbetsplatserna bör ta fram riktlinjer för att hantera trakasserier.
En arbetsgivare kan inte undvika skyldigheter att främja jämställdhet genom att åberopa negativa attityder. Kundernas förväntningar eller motstånd från dina egna medarbetare får till exempel inte hindra likabehandling.
Läs mer på Jämställdhetsombudsmannens hemsida.