Rimliga anpassningar

Enligt 15 § lagen om likabehandling har arbetsgivaren en skyldighet att göra lämpliga och rimliga anpassningar som är nödvändiga i den givna situationen så att en person med funktionsnedsättning kan få anställning, utföra arbetsuppgifter och avancera i sin karriär på lika villkor som andra.

Rimliga anpassningar är begränsade till personer med funktionshinder. Det finns ingen tydlig definition av funktionshinder och långvariga sjukdomar kan också betraktas som ett funktionshinder.

Justeringar ska göras vid behov vid bedömningstillfället. Arbetsgivaren får inte göra antaganden om hur den funktionshindrade kommer att klara sig, eller om eventuella framtida anpassningsbehov. De anpassningar som den funktionshindrade behöver måste diskuteras med dem. Det rekommenderas även att konsultera företagshälsovården. Behov av anpassning kan identifieras vid rekrytering av en anställd, under arbetstagarens anställningsförhållande eller vid uppsägning av en anställd.

Skyldigheten att tillmötesgå kräver inte att en funktionshindrad persons arbetsvillkor efter anpassningarna är identiska med andra anställdas. Beslut om att genomföra anpassningarna fattas av arbetsgivaren.

Eftersom att göra boende är en verklig skyldighet, regleras underlåtenhet att göra boende som en form av diskriminering. Skyldigheten att göra anpassningar kräver inte åtgärder som går utöver vad som krävs för att en person med funktionsnedsättning de facto ska jämställas med andra.

Rimliga anpassningar måste skiljas från tillgänglighetsbestämmelser, även om de praktiska åtgärderna kan vara exakt desamma. Tillgänglighet i arbetslivet handlar inte bara om fysisk tillgänglighet, utan också om kommunikationstillgänglighet. Anpassningarna riktar sig mot interna frågor på arbetsplatsen.

Rimliga anpassningar kan till exempel omfatta:

  • den fysiska arbetsmiljön,
  • arbetsvillkor,
  • arbetsorganisation,
  • arbetstidsarrangemang,
  • arbetssätt,
  • verktyg,
  • hjälpmedel (till exempel programvara för skärmläsning för synskadade),
  • vägledning, utbildning eller stödåtgärder.

Till anpassningen hör att personen i fråga kan gå på rehabilitering på arbetstid.